Creació comunitària per a agents de salut mental

Què és?

Creació comunitària per a agents de salut mental és un projecte de creació artística que impulsa processos de creació  comunitària per donar lloc a una creació teatral, que respongui a la realitat de les persones i col·lectius, en l’àmbit de la salut mental a la ciutat. 

Sera un procés de creació artística interdisciplinari entre persones amb patiment mental, el seus familiars i personal sociosanitari que treballa amb el col·lectiu de salut mental de la ciutat de Barcelona.

Volem apropar l’art als tres agents d’aquest àmbit, provocant un canvi de paradigma que els situï com a creadors alhora que els empoderi en la definició/percepció de si mateixes i del lloc que ocupen en la comunitat. 

També volem contribuir a erradicar les narratives socials que redueixen les persones al seu diagnòstic, a través de la barreja dels tres agents del col·lectiu. 

Mitjançant un procés d’investigació estètica -que inclogui també a familiars i personal de l’àmbit social i sanitari en moments de la creació- volem interpelar sobre l’estigma i el patiment en salut mental, creant metàfores que parlin de les seves històries en primera persona, utilitzant llenguatges creatius que democratitzin l’art i l’introdueixin en la seva vida diària.

Aquest és un projecte cultural acollidor, amb vocació de canvi social i una forta lluita per la qualitat estètica. Reivindica una idea de teatre que reconeix als seus i les seves protagonistes, prioritza les persones per sobre de les etiquetes i posa l’accent en la recerca de nous llenguatges dramatúrgics i escènics, en constant diàleg amb la comunitat i l’entorn social. 

Et pot interessar?

Com ho farem?

Creiem en un teatre com a motor de canvi, de transformació i de cohesió. Un teatre on crear espais de trobada i on els agents puguin sentir-se lliures de mostrar-se, sigui quina sigui la seva història de vida. Un teatre de risc que no es limita a ser un aparador de vivències sinó que metaforitza les realitats dels tres agents en un clima de complicitat i de confiança, per portar al públic un espectacle de creació col·lectiva dirigit per professionals d’utopia barcelona..

La nostra proposta transita entre clarsobscurs: entre el silenci i el crit, entre la invisibilitat i l’exhibicionisme, entre la culpa i l’orgull. Durant el procés creatiu investigarem la manera d’expressar simbòlica i metafòricament el patiment i l’estigma en salut mental. A partir del llenguatge performatiu, les noves dramatúrgies, la sonoritat dels personatges, i la fotografia – que, en aquesta ocasió, serà l’escenografia de l’espectacle- resultat de la recerca artística, a través d’accions fragmentades, poètiques, visuals i coreografiades de les experiències i la memòria sobre la salut mental dels participants, descriurem amb un llenguatge universal les diverses maneres de viure i sentir la salut mental, el patiment i l’estigma, il·lustrades a partir de la imatge, el ball, el so, el ritme o la deconstrucció de les paraules. Salut mental? Trastorn? Estigma? Vergonya? Culpa?

A qui va destinada?

Proposem una creació coherent amb les necessitats dels agents implicats, la realitat del context de pandèmia i la situació del sector cultural; que és arriscada perquè inclou les tres mirades dels agents de la salut mental (sanitat, famílies i primera persona) que moltes vegades xoquen i són antagonistes; és experimental quant al format d’espectacle, que aposta per les noves dramaturgies i que inclou al públic com a part de l’acció dramàtica.

La proposta compta amb la participació de les taules de salut mental, xarxes d’art i comunitat de salut mental (xarxa sense gravetat), entre d’altres, per al càsting de familiars i primera persona; i amb la col·laboració de l’agència de salut pública (ASPCAT) per al càsting de personal sociosanitari i amb el Postgrau de Salut Mental Col·lectiva de la URV.

La proposta és inclusiva perquè està pensada perquè les persones amb experiències de salut mental en primera persona siguin les participants prioritàries (situacions de vulnerabilitat i/o risc d’exclusió), per sobre d’altres perfils d’agents. Aquestes persones són les ambaixadores de la creació de nous públics.

El projecte contempla el diàleg intercultural en el procés de creació, amb la presència de diversitat lingüística i cultural en els tres agents participants. 

El projecte consta de 4 blocs:

Ideació i planificació: 

 • Coordinació inicial entre les diferents entitats i participants implicades en el projecte segons agents.
 • Casting de participants dels 3 agents, amb representativitat cultural i lingüística, així com dels diferents districtes.

Execució: 

 • Del procés de creació comunitària (4 mesos)
  • 2 hores setmanals, 4 sessions al mes
 • De la producció tècnica de l’espectacle
 • De l’estrena i cerca d’altres festivals/espais d’exhibició
Difusió i Comunicació: 
 • Inici de projecte
 • Convocatòria i càsting de participants
 • Diari del procés creatiu
 • Promoció de l’estrena
 • Estrena d’espectacle
 • Cloenda i accions de futur

Avaluació

Per part dels actors: 3 agents (familia, sociosanitari, primera persona); direcció artística; entitats col·laboradores

Continuada: tant del procés creatiu com del desenvolupament global del projecte (tècnic, econòmic, etc.) i mecanismes de coordinació amb altres organismes.

Final: tant de l’espectacle final, com del procés creatiu, com del desenvolupament global del projecte (tècnic, econòmic, etc.) i mecanismes de coordinació amb altres organismes.

El projecte preveu adaptar-se a la normativa derivada de la situació de pandèmia de cada moment per garantir l’execució del projecte sota mesures de seguretat sanitària.

T’interessa? Contacta’ns!

En esta web no utilizamos cookies de perfil. Utilizamos solo cookies técnicas para un correcto funcionamiento de la web.